2016. feb 06.

Egy farsangi kedvenc: Szalagos fánk

írta: SweetSzandi
Egy farsangi kedvenc: Szalagos fánk


Kedves Olvasók!

A farsangi készülődés egyik kihagyhatatlan finomsága a szalagos fánk. A mai napra ezzel a jól bevált, kipróbált recepttel készülünk Nektek. Biztosak vagyunk benne, hogy a Ti kedvenceitek listájára is felkerül majd :)

Elsőként 3 dl tejet langyosra melegítünk és beleteszünk 1 tk. cukrot valamint 3 dkg élesztőt. Hagyjuk felfutni (kezdőknek: ez azt jelenti, hogy az élesztő összefüggő réteget képez a tej tetején). Ezután 50 dkg lisztet, 2 tojássárgáját, 2 dkg olvasztott margarint, 2 ek. porcukrot, 1 csipet sót és a már felfutott élesztőt egy tálba öntjük és addig dagasztjuk, ameddig hólyagosodni nem kezd a tészta. Ha kész, fél órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. Közepükre az ujjunkkal pici bemélyedéseket nyomunk majd még fél órát pihentetjük letakarva a deszkán. Bő olajat forrósítunk, és ha már valóban nagyon meleg, a mélyedéses felével lefelé belehelyezzük a fánkokat és fedő alatt fél percig sütjük. Fél perc elteltével levesszük a fedőt és anélkül a másik oldalát is fél percig sütjük. Ha kisültek a fánkok porcukorra meghintjük a tetejüket és baracklekvárral tálaljuk. Jó étvágyat hozzá :)img_20150228_132349.jpg

Szólj hozzá

farsang recept szalagos fánk