2015. dec 03.

Kedvenc receptünk: Sajttorta a krémes álom

írta: SweetPécs
Kedvenc receptünk: Sajttorta a krémes álom

Kedves Olvasóink! a1.jpg

A sütemények birodalmában való barangolásunk során számos finomabbnál finomabb édességet kóstoltunk, amik igazán a szívünkhöz nőttek. Sok esetben olyan desszerteket kóstoltunk, amiket mi magunk is gyakran elkészítünk otthon, jól bevált saját receptjeink alapján, így jó összehasonlítási alapunk volt az egyes sütiket illetően. Most egy olyan sütemény receptjét osztom meg veletek, ami mindannyiunk nagy kedvence lett, ez pedig a karamellás sajttorta. Ünnepi alkalmakkor már szinte elvárás, hogy elkészítsem, hiszen mindenki nagyon szereti, és pillanatok alatt elfogy. Szerintem egy jó sajttorta alapja omlós és mégis roppanós, nem túl édes, a krém pedig habos és intenzíven vaníliás, a karamell pedig még inkább csak fokozza az íz élményeket.

 Az én sajttorta receptem pont így készül, ennek a szuper receptnek a segítségével:  26 cm-es tortaformában készítem, de ha magasabbat szeretnénk, akkor lehet kisebb formába is.

Hozzávalók az roppanós aljhoz:

  • 20 dkg zabkeksz pl.: Győri egy guriga dsc_1287.JPG
  • 8 dkg teavaj

A sajtkrémhez:

  • 3 doboz 20 dkg-os natúr sajtkrém ( Én például mascarponét használok)
  • 1 nagy tejföl 45 dkg-os
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 nagy, vagy 4 kisebb tojás
  • fél rúd vanília/ vagy 1 tk. vanília kivonat / vagy 1 db vaníliás cukor

A karamellöntethez:

  • 13 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín      img_20140420_001948.jpg
  • 5 dkg vaj

Díszítéshez: pl.:  csokoládéforgács

Elkészítés:

  1. A tejfölt szűrőbe helyezzük 2-3 órán át amíg a savó le nem csöpög, majd utána kezdünk neki a sütinek.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A kekszet törjük össze és dolgozzuk össze a vajjal, majd nyomkodjuk bele sütőpapírral bélelt kapcsos formába ( figyeljük oda, hogy a forma jól illeszkedjen!) Süssük 15 percig, majd hagyjuk kihűlni! És FONTOS: a sütőt vegyük vissza 160 fokra!
  4. A sajtokat és a lecsepegtetett tejfölt keverjük össze a vaníliarúddal, vagy amit használni szeretnénk. A legjobb, ha a sajtok közepébe dobjuk a tojásokat, először csak egyet, majd géppel keverjük egy helyben, ezután lapáttal forgassuk át. A többi tojással is így járjunk el, így kevesebb légbuborék keletkezik benne.
  5. A tortaformát vonjuk be alufóliával több rétegben úgy, hogy nyugodtan vízfürdőbe tehessük. Ezután öntsük rá a sajtos masszát a kekszlapra, és ütögessük meg, így a felszínre bukkannak a buborékok, amit tűvel kiböködhetünk.  dsc_1281.JPG
  6. Állítsuk a formát magas falú tepsibe, és öntsük fel vízzel addig, ameddig biztonságosnak érezzük az alufóliát. A torta mehet 60 percre a sütőbe: addig süssük, amíg még remeg a massza, ha megrázzuk a formát. Hagyjuk kihűlni (nagyon nehéz megvárni, de érdemes :) ) ezután vegyük ki a formából, és helyezzük arra a tálcára, amin szervírozni szeretnénk. Itt már leöntetjük a karamellszósszal. 
  7. KARAMELLSZÓSZ: Olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat. Kész. Ezt is ki kell hűtenünk, ha nem is jéghidegre, de minimum langyosra, mert akkor már kezelhetően folyós csak, vagyis, a tortáról lefolyva nem képez hatalmas tócsákat, csupán diszkrét csíkot húz a süti oldalán.

Ezzel kész is a finom süteményünk, ami méltó befejezése egy ünnepi vacsorának vagy ebédnek, fogyasszuk egészséggel, és legyünk vele nagyon boldogok! :)

Szólj hozzá

home made sajttorta DIY cheescake