2015. dec 02.

A magyar éttermek desszertkínálata

írta: SweetPécs
A magyar éttermek desszertkínálata

Kedves Olvasóink! nepmese.jpg

Mint ahogy azt már megszokhattátok, előszeretettel látogatjuk a cukrászdákat és kávézókat, hogy összegyűjtsük számotokra a Pécsett fellelhető finomságokat. Igen ám, de adódik a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy tipikus magyar étterembe látogatunk? Erre a kérdésre próbálunk meg választ találni bejegyzésünkben.

Biztosan észrevettétek már, hogy vannak olyan tipikus desszertek, melyek a magyar éttermek
desszertkínálatában mindig megtalálhatók: ilyen a palacsinta, esetleg különlegesebb változata a Gundel palacsinta, emellett a gesztenyepüré, fagylaltkehely gyümölcsökkel, túrógombóc, somlói galuska és még sorolhatnánk. Elsőként le kell szögeznünk azt, hogy nálunk, magyaroknál, egy átlagos étkezés során a minőség mellett fontos a mennyiség is, így a desszertek tekintetében is szeretjük, ha nagyobb adagokat kapunk, hogy sokáig élvezhessük a finom ízeket. A magyar vendéglátásnak azonban, főleg kisebb városokban, illetve olyan helyeken, amit gyakran látogatnak külföldiek, alkalmazkodnia kellett az ő ízlésükhöz, illetve a magyar fogyasztók változó elvárásaihoz. Éppen ezért a gasztronómiai gyökereinket figyelembe véve kellett kialakítani a desszert kínálatot is, hogy az igazán tükrözze a magyaros ízvilágot. gundel_palacsinta_illeskriszkonyhaja-blogspot-com.jpg

A legkiválóbb magyar éttermek desszertkínálatában is megtalálható a Gundel palacsinta, és a hozzánk látogató külföldiek is előszeretettel kóstolják meg ezt a tipikus magyar desszertet. A Gundel palacsinta tulajdonképpen egy rumos darált dióval töltött háromszög alakban hajtogatott palacsinta, amit rummal flambíroznak, ez pedig még látványosabbá teszi.

 

somloi_galuska_demedia_hu.jpgTipikus magyar desszertnek mondható a rétes is, ami készülhet meggyes, mákos vagy túrós töltelékkel is, de szinte bármit bele lehet tölteni, mindennel nagyon finom desszertet kapunk.  Ha valóban házilag készített tésztából és frissen, ropogósan készül, akkor valóban méltó megkoronázása egy étkezésnek. A somlói galuska az egyik legegyszerűbb magyar desszert, hiszen két féle lágy piskótából készül, amelyeket apró darabokra szaggatunk, csokoládé öntettel és vaníliakrémmel rétegezünk. A somlói tipikusan az a sütemény, amit hogyha állni hagyunk egy pár napot, még jobban összeérnek az ízek. Talán ezért is szívesen készítik az éttermekben, hiszen könnyű elkészíteni és relatíve sokáig rendelkezésre áll. A magyar vendég nagyon édesszájú, így előfordul, hogy egy desszertet akár „főételnek” is fogyaszt egy tartalmas leves után. Ilyen alternatíva lehet például a túrógombóc, ami nemcsak, hogy laktató, de nagyon finom is. Ezek a hagyományos desszertek persze apró különbségekben eltérnek éttermenként, de az alapkoncepció és ízvilág mindenhol hasonló. Mivel minden étteremnek meg van a saját vendégköre, és egy jó étteremnek mindig alkalmazkodni kell a vendégek ízlésvilágához, kívánságaihoz, fontos, hogy személyre szabják a desszertkínálatot is, ami akár könnyen jelenthet versenyelőnyt egy étterem számára. retes.jpg

Sok étterem esetében elindult egyfajta „desszert-reform”: természetesen az alap ízek és a hagyományos desszertek a legtöbb helyen továbbra is megtalálhatók, de egyre több étterem kísérletezik akár egészséges alapanyagokból pl.: cukormentesen, lisztmentesen stb. elkészíteni édességüket. Ezzel kedveznek az ételintoleranciában szenvedőknek, és az egészségtudatos vendégeknek is. Emellett megjelentek és hódítanak a könnyedebb desszertek pl.: különböző pohárkrémek gyümölcsökkel, vagy házi készítésű fagylaltok karamellizált gyümölcsökkel. Ezen kívül sok étterem vesz át desszertkínálatába a különböző mediterrán térségekre jellemző könnyed desszerteket is (tiramisu, creme brulee, cheescake) és ezeket próbálják átalakítani úgy, hogy megfeleljen a magyar vendégek ízlésvilágának.Alapvetően levonhatjuk a konklúziót, hogy a magyar éttermek desszertkínálata nagyon ízes és autentikus. Ám emellett kompromisszum kész is, hiszen az igényeket felmérve folyamatosan alkalmazkodnak és fejlesztenek az édességeiken, így méltán büszkék lehetünk desszertjeinkre.

Szólj hozzá

rétes somlói galuska Gundel palacsinta magyar sütemények