2016. feb 14.

Cukor, édesítőszer, Xilit?

írta: SweetSzandi
Cukor, édesítőszer, Xilit?

A nagy cukorpótló kisokos :)

xbit_shutterstock_107248535_jpg.jpgKedves Olvasóink!

Bizonyára Többeteknek feltűnt már, hogy a kávézók és cukrászdák meglátogatásakor fontos szempont volt, hogy cukormentes édességeket is meg tudjunk kóstolni, hiszen ki ne szeretne bűntudat nélkül nassolni?! :)

Úgy gondoltuk, hogy ezzel a témával megéri foglalkozni, hiszen nemcsak kilogrammban mérhető problémákhoz vezethet a túlzott cukorfogyasztás, hanem nagyon komoly betegségek kialakulásáért is felelős lehet. Azonban bizonyára mindannyian találkoztunk már azzal, hogy hiába szeretnénk tudatosabban étkezni, a "fitnessforradalom" hatására ellepték a boltokat az újabbnál újabb "csodaszerek", "csodacukrok" melyeket nem ismerünk, sőt őszintén szólva nem is igazán bízunk bennük. Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk egy kicsit segíteni abban, hogy mit érdemes választanunk, ha szeretnénk száműzni a cukrot a konyhából.

Elsőként ejtsünk pár szót a barna cukorról. Az utóbbi néhány évben sokfelé lehetett arról hallani, hogy kerüljük a fehér cukor használatát és térjünk át a barna cukorra. De mi is valójában a kettő között a különbség? A fehér cukor hazánkban cukorrépából készül, melyet egészen addig tisztítanak ameddig már csak maga a cukor, vagyis a szacharóz marad. A letisztított anyagot melasznak nevezik. A barna cukor ezzel szemben cukornádból készül, mivel kizárólag ennek melasza alkalmas emberi fogyasztásra. Nyilvánvaló azonban, hogy a költségcsökkentés miatt gyakran előfordul, hogy a cukorrépából kinyert fehér cukrot megszínezik egy kevés cukornád melasszal. Tehát ebből is tisztán látszik, hogy a barna cukor nem sokban különbözik fehér társától.

De mi a helyzet az édesítőszerekkel?

Az édesítőszerek egyik nagy csoportja a mesterséges édesítőszerek. Ezekről a cukorpótlókról azt kell tudni, hogy édesítőerejük nagyban különbözik a cukorétól, ami azt jelenti, hogy más mennyiségben használatosak. Ez a tulajdonság azért kellemetlen, mert a receptek túlnyomó többsége cukorral készül, így otthon kell kikísérleteznünk az általunk használt édesítőszer mennyiségét. A másik hátrányosnak mondható tulajdonságuk, hogy némelyikük hőérzékeny, azaz hőkezelés hatására lebomlik, elveszíti ízét. És ha már az íz került szóba: az édesítőszerek néhány változatánál fémes mellék-, illetve utóízt érezhetünk, ami szintén kellemetlen lehet egy édesség fogyasztásánál. A leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer a szacharin, a ciklamát, illetve az aszpartám.

Természetesen előfordulnak a természetben más olyan cukrok, melyek alternatívát nyújthatnak számunkra az édességek készítésekor. Manapság az egyik legelterjettebb cukorhelyettesítő a xilit, vagy más néven nyírfacukor. Ez a cukoralkohol megtalálható a legtöbb növényben, így például zöldségekben és gyümölcsökben is. A xilit azért is vált széles körben elterjedté, mert teljes egészében úgy kell alkalmazni, mint a hagyományos fehér cukrot: ez azt jelenti, hogy a receptekben egy az egyben kiválthatjuk a cukrot nyírfacukorra, nem kell más mennyiségben alkalmazni, sőt hőstabil, vagyis melegítés, hőkezelés hatására sem bomlik le, teljesen úgy viselkedik, mint a hagyományos fehér cukor. Ezen tulajdonságai miatt rendkívül közkedvelt, azonban mindennek megvan az ára. A boltokban kapható 1kg-s kiszerelés ára jóval 1000 Ft feletti, összevetve a hagyományos kristálycukorral, mely akár már 230 Ft körül kapható.

Manapság egyre elterjedtebbé vált a steevia, mint édesítőszer alkalmazása is. Rengeteg üdítőitalban helyettesítik ezzel a finomított cukrot. A steevia egy dél-afrikai növény szárított leveléből készül, amely harmincszor édesebb a cukornál. Por, tabletta, vagy folyékony formában kapható, a vércukorszintet alig emeli, sőt kalóriatartalma is szinte 0. Hátránya azonban, hogy érezhető egy kis mellékíz a fogyasztásakor, valamint, hogy rendkívül drága. A kis kiszerelésű cseppek is több ezer Ft-ba kerülhetnek.

Végezetül még néhány szó a gyümölcscukorról, vagy fruktózról. Ez a cukorpótló a mézben valamint a gyümölcsökben található meg természetes formájában. Ez a legédesebb cukorfajta. Ez azt jelenti, hogy édesítőereje jóval meghaladja a cukorét, így kisebb mennyiségben alkalmazandó. Mivel kevesebb mennyiséget használunk belőle az ára nagyjából megegyezik a kristálycukoréval. Kg-s ára körülbelül 600-900 Ft.

Reméljük, hogy bejegyzésünk sokatok számára nyújt segítséget abban, hogy az újévi fogadalom miatt ne kelljen lemondanotok az édességekről!

Szólj hozzá